Creëer je eigen vintage tuin!

Gepubliceerd op 4 juli 2021 om 20:09

Het is zomer! En dat betekent lekker genieten in je tuin of op je balkonnetje. Bijna dan. Jouw tuin kan namelijk nog wat vintage vibes gebruiken! Maar hoe ga je dat aanpakken? Koos geeft je tips voor een unieke, en vooral gezellige, vintage tuin! 

 

Planten, planten en nog eens planten

Of je tuin nou groot of klein is: planten zijn een absolute must! Groen in je tuin geeft rust en maakt het meteen een stuk gezelliger. Twijfel je over de soort planten? De vintage klassiekers zijn toch wel de vetplanten, de cactussen, de viooltjes, de klimop en de geraniums (ja, die kneuterige plant, ja). Zet ze rechtstreeks in de grond of ga op pad voor een mooie vintage pot. Planten in een gebruikte gieter, melkbus of teil doen het ook altijd goed!

 

Je favoriete planten kun je natuurlijk halen bij het tuincentrum. Wil je liever niet te veel geld uitgeven? Sommige kamerplanten kunnen in de zomer ook prima naar buiten. Check dan wel even of ze in de (volle) zon kunnen staan.

 

Je kunt natuurlijk ook wat stekjes ruilen met je buren! Jij blij, zij blij! 

 

Maak een moestuin(tje)

Als je dan toch aan het tuinieren bent geslagen, kan een moestuintje natuurlijk niet ontbreken! En daar heb je echt geen hele grasstrook of volkstuintje voor nodig. Een moestuin kun je ook prima creëren door wat basilicum, aardbeien of tomatenplanten in een paar oude bakken of vintage potten te zetten. Gezellig toch! 

 

Al dat groen in je tuin is trouwens ook heel goed voor het ecosysteem. Fijn voor de bijen! 

 

Tuinmeubilair

Een tuin of balkon kan niet zonder een gezellig zitje. Ga in plaats van plastic voor een leuke vintage set. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Van klassieke gietijzeren bankjes tot gave rotan ligbedden. Neem eens een kijkje bij de plaatselijke kringloop. De keuze is vaak reuze! Ook voor vrolijke flower power kussens en kleedjes, ben je daar aan het goede adres.

 

Let er wel even op dat niet al het meubilair geschikt is om lange tijd buiten te staan. Gelukkig is dat probleem zo opgelost door een afdekzeil (of zet je meubeltjes aan het eind van de zomer gewoon binnen).

 

Decoreren maar

Vergeet ook geen aandacht te besteden aan de muren en de schutting(en). Die zijn namelijk sfeerbepalend! Leuk ze op met een fijn kleurtje (muur)verf, wat oude verweerde spiegels en unieke wandborden. Vuurschalen en vuurkorven doen het ook altijd goed! Deze vind je bij de kringloop of op de rommelmarkt.

 

Tip: maak een mini vijver met een zinken teil en wat kikkerdril uit de sloot. Ook superleuk om met je kinderen samen te doen! Zet de kikkervisjes weer uit als ze te groot worden. 

 

Gras of betegelen?

Koos gaat voor een combi! Een stukje gras is altijd fijn. Dat helpt ook bij het afvoeren van het regenwater. Liever toch betegelen? Kies dan voor tegels die al eerder zijn gebruikt, denk bijvoorbeeld aan oude kinderkopjes (kasseien). Soms vind je in de kringloop of op marktplaats ook partijen (gebroken) Spaanse tegeltjes. Superleuk om in je tuin te verwerken en geeft meteen een mediterraans effect!

 

Heb je al zin om met je eigen tuin aan de slag te gaan? Heel veel succes! En stuur ons vooral even een fotootje van het resultaat!

Tip: Ook bij Koos hebben we leuke items voor het aankleden van je tuin(tafel), schutting of muur. Benieuwd? Neem een kijkje bij de items hieronder: