Waar vind je vintage kleding?

Gepubliceerd op 27 september 2022 om 20:32

Regelmatig krijg ik de vraag waar je vintage kleding kunt vinden. De adresjes waar ik inkoop, kan ik je niet zomaar geven (dat blijft toch het geheim van de chef 😉). Maar tips om zelf op jacht te gaan, deel ik natuurlijk graag! Lees snel verder!

 

1. Begin bij je eigen kast (of die van je moeder, tante of oma)

Kleding wordt als vintage beschouwd als het (grofweg) in de jaren ’20 tot en met de jaren ’90 is gemaakt. Ben jij een 70s, 80s of 90s kid? En heb jij je kleding door de jaren heen bewaard? Grote kans dat er nog een verdwaalde vintage parel tussen zit. Bijvoorbeeld een trui of sjaal van Oilily of die Indian Rose broek waar je vroeger helemaal fan van was! Tegenwoordig weer helemaal hip!

 

Als er in je eigen kast niets te vinden is, kun je natuurlijk ook een kijkje nemen in de kast van je moeder, tante of oma. Zo heb ik zelf een paar hele gave blouses van mijn oma aan mijn garderobe kunnen toevoegen. Nog steeds ontzettend blij mee! Het voordeel van kleding van familie, is dat je zeker weet dat het items zijn die al lange tijd mee gaan. Geen fake vintage dus! Bovendien is het ook een mooi (en duurzaam) idee dat kleding van generatie op generatie over gaat.

 

2. Kringloop

Een andere perfecte plek om vintage kleding te vinden, is natuurlijk de kringloop! Je moet dan wel weten hoe je vintage kleding kunt herkennen. In een volgende blog leg ik dit aan je uit; houd deze pagina daarom regelmatig in de gaten.

 

Het leuke aan de kringloop is dat je nooit vooraf weet waar je tegenaan loopt. Een toffe leren jas, een kekke blouse of een funky gebreide trui. Je vindt het allemaal daar! Ik ben zelf regelmatig te vinden bij Kringloop Tilburg (@kringloop013) en Kringloop La Poubelle (@kringlooplapoubelle). Daar hebben ze een hoop kleding op kleur hangen en een snel wisselende voorraad! Doe er je voordeel mee!

 

3. Kledingmarkten

Een andere fijne plek om vintage pareltjes te scoren, zijn kledingmarkten. In vrijwel iedere stad worden ze wel georganiseerd. Heerlijk struinen langs rekken met andere vintage liefhebbers! Toffe initiatieven zijn de Feel Good Market (@feelgoodmarket) in Eindhoven, en de Vintage Treasure Markt (@treasure.markt) in Den Bosch. In Tilburg vindt zondag 27 november a.s. de Funky Market (@funkymarkettilburg) plaats. Een nieuw evenement, dus be there (de entree is gratis)!

 

Ook garagesales zijn zeker de moeite waard. Particulieren verkopen hun spullen en kleding voor een prikkie! Het is wel even zoeken, maar soms heb je geluk en heb je een top item te pakken! Meestal worden garagesales 1x per jaar per wijk georganiseerd. Houd Instagram, Facebook of het buurtkrantje over jouw wijk in de gaten.

 

4. Vintagewinkels

Shop jij liever wat doelgerichter? Dan is een vintagewinkel een uitkomst voor jou! Hier hangt al het moois al voor je klaar. Je hoeft het alleen nog uit te zoeken en te passen. Ook ideaal als je naar dat ene specifieke type jasje, waistcoat of rok op zoek bent. Het voordeel van vintagewinkels is dat de kleding vaak al schoon en gestoomd is. Ook worden kledingstukken gecheckt op gaatjes, vlekjes, etc. Al dat werk hoef je dus (meestal) niet meer zelf te doen. Een toffe vintagewinkel (en inmiddels begrip) in Tilburg is Sam-Sam (Noordstraat 82). Wow! Wat een gevarieerde collectie hebben ze daar!

 

5. Vintage webshops

Naast fysieke winkels heb je natuurlijk ook genoeg vintage webshops, zoals kooskurioos.nl! Lekker vanaf je bank de leukste items shoppen en thuis passen. Makkelijker kan het niet! Op Instagram (@kooskurioos) deel ik regelmatig pareltjes van andere webshops. Check it out!

 

6. Online platforms

Tot slot: de online platforms zoals Vinted, Sellpy en Marktplaats. Voor de echte speurders onder ons! Ik hoor wisselende verhalen over dit soort platforms. De een zweert erbij, de ander is wat sceptischer. Het voordeel is dat het aanbod enorm is en je eenvoudig kan filteren op maat, prijs, merk, stof, etc. Ook bieden veel platforms je kopersbescherming, maar kleding retourneren is meestal niet mogelijk. 

 

Zo! Met deze tips kun je vandaag nog op pad!

Hoe shop jij jouw favoriete vintage pareltjes het liefst?