Wat zijn Gunne Sax jurken en waarom zijn het collectibles?

Gepubliceerd op 14 oktober 2023 om 16:55

Het zijn de parels onder de vintage jurken: de Gunne Sax dresses! Maar wat is Gunne Sax nou precies? En waarom is Gunne Sax zo populair onder vintage liefhebbers?

 

Gunne Sax was een kledinglabel dat bekend stond om prachtige prairie, Victorian en Edwardian inspired jurken. Puffy sleeves, kortsetachtige bovenstukken, romantic prints, ruches en lace: je zag het bij Gunne Sax allemaal terug!

 

Het label stamt uit 1967 (founded in San Fransisco). 1967 was het jaar van de Summer of Love: een van de hoogtepunten in de hippieculture. De jurken werden in eerste instantie vooral door hippies gedragen. Later won de jurk breder aan populariteit. Wist je bijvoorbeeld dat Hillary Clinton in 1975 met Bill trouwde in een Gunne Sax jurk?

 

De vroegste labels van Gunne Sax staan onder verzamelaars bekend als de black labels. Deze labels met de tekst "Gunne Sax of California" werden alleen in 1969 gebruikt. De jurken met dit label zijn zeldzaam (en daarom ook heel gewild). De labels van Gunne Sax werden daarna nog een paar keer aangepast. De jurken in de 60s en 70s waren hoofdzakelijk van katoen. In de 80s richtte Gunne Sax zich op promjurken, waarbij stoffen als satijn en tule veel werden gebruikt. Gunne Sax had ook een lijn voor tieners en dames met een kleine maat, genaamd Jeunes Filles.

 

Tegenwoordig zijn Gunne Sax jurken, en dan met name uit de 60s en 70s, weer enorm populair en blijven ze in waarde stijgen. De jurken zijn van hoge kwaliteit en hebben geweldige details. Echte statement pieces, die jaren terug met veel zorg en aandacht zijn vervaardigd! Bovendien is het lastig om ze nog in goede staat te vinden. De jurken zijn soms al 50 jaar oud (!).

 

Ook geïnspireerd door Gunne Sax? Bij Koos Kurioos vind je Gunne Sax jurken en andere vintage pieces in dezelfde stijl! Alle items vind je hieronder. 

*Verzending is alleen binnen Nederland mogelijk / no shipping outside the Netherlands*