West Germany: wat is het en waarom is het zo populair?

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 10:33

Het maakt niet uit welk vintage Instagram- of Pinterestaccount je bekijkt: de term West Germany vliegt je om de oren! Maar wat is West Germany precies? En waarom is het zo populair onder vintageliefhebbers? Daarover lees je meer in deze korte blog!

 

Wat houdt West Germany in?

West Germany is een verzamelnaam voor Duits keramiek dat vanaf de jaren ‘50 tot ongeveer de jaren ’80 in veel Nederlandse huishoudens terug te vinden was. Vazen, kop- en schotels, theepotten en ander servies: West Germany was heel populair! Al dat mooie keramiek werd geproduceerd door onze Oosterburen. Bekende spelers op de markt waren o.a. Scheurich, Bay Keramik en Ü-Keramik. Zij hebben door de jaren heen prachtig en uniek aardewerk gemaakt! 

 

 

Hoe herken je West Germany?

Maar wat is nu zo typisch aan zo’n West Germany vaas of theepot? En hoe kun je West Germany zelf herkennen? Koos geeft hieronder wat tips:

 

  1. Inspecteer de onderkant/achterkant: op de onderkant/achterkant van een vaas of servies is vaak veel informatie te vinden. Typisch voor West Germany keramiek is het gebruik van meerdere cijfers. Meestal vind je ook de tekst “Germany” of “W. Germany” terug. Dan weet je vrijwel zeker dat je een echte West Germany te pakken hebt!

 

  1. Check op stickers: geeft de onderkant/achterkant van de vaas of het servies niet genoeg informatie? Kijk dan of je ergens een (gedeelte van) een sticker kunt vinden. Stickers vertellen vaak meer over de maker en de serie! Helaas zijn de meeste stickers door de jaren heen gesneuveld. Al was het alleen al door de komst van de vaatwasser in de jaren ’70!

 

  1. Kijk naar de kleuren en de structuur: geen informatie op de onderkant én geen sticker te vinden? Dat wil gelukkig nog niet alles zeggen. West Germany kun je namelijk ook herkennen aan de kleur en de structuur. Typische West Germany kleuren zijn  bruin-, groen-, rood-, oranje- en (oker)gele tinten. Helemaal seventies! Het keramiek is meestal geglazuurd en glanst mooi. Ook heeft het glazuur vaak een bijzondere structuur, ook wel fat lava genoemd. Dat zijn dikke lagen glazuur die doen denken aan - zoals de naam al zegt - lava! 

 

Zo! Nu kun je zelf op jacht naar een echte West Germany vaas! Doe je dat toch liever online? Dan ziet je hier goed! In de webwinkel van Koos vind je een breed assortiment van West Germany keramiek. De voorraad wisselt wekelijks!

 

Waarom kan West Germany niet in jouw interieur ontbreken?

Na een dipje in de jaren '90 en '00 is West Germany inmiddels weer enorm populair! En Koos snapt wel waarom. De vazen zijn uniek, hebben prachtige kleuren en bijzondere structuren. Het zijn echte eyecatchers voor in je interieur en zijn vaak mooi te combineren met andere (moderne) items! Bovendien is West Germany keramiek van goede, degelijke kwaliteit! Daarom zijn er best wat bijzondere varianten bewaard gebleven. Weet jij al waar je je West Germany vaas gaat neerzetten? 

 

Heb je nog vragen over West Germany? Of ben je op zoek naar een bijzonder West Germany item? Laat het Koos dan even weten via het contactformulier

 

Bovenstaande tekst is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Koos Kurioos is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in de tekst. Heb je toch een tip of opmerking? Laat het Koos dan even weten via het contactformulier. Alvast bedankt!

 

#nospon