Het verschil tussen Art Deco en Art Nouveau

Gepubliceerd op 8 januari 2022 om 17:25

Art Deco en Art Nouveau: wat houdt het in en wat is het verschil? In deze korte blog nemen we je mee in deze kunststromingen en leer je beide stijlen herkennen! 

 

Tip: open je deze blog op je telefoon? Scroll dan even naar beneden voor de mooiste plaatjes!

 

Art Nouveau / Jugendstil

We beginnen met de oudste stroming: de Art Nouveau of de Jugendstil. Deze stroming was vooral eind 19e eeuw/begin 20e eeuw populair en zie je terug in schilderijen, architectuur, meubels en tal van gebruiksvoorwerpen! 

 

Kenmerkend voor de Art Nouveau zijn de asymmetrie, de sierlijke en organische motieven, de gebogen lijnen, de kleurrijke planten, bloemen, vogels (zoals pauwen) en natuurlijk de prachtig afgebeelde vrouwen!

 

Bekende kunstenaars binnen de Art Nouveau zijn Alfons Mucha en Gustav Klimt. Mucha is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn prachtige affiches en Klimt van zijn indrukwekkende  werken zoals "Der Kuss" en "Wasserschlangen". 

 

Art Deco

De Art Deco ontstond na de Art Nouveau en zag je vooral terug in de periode 1920-1940. Deze stijl was populair in de architectuur, maar komt ook naar voren in keramiek, serviesgoed, lampen, klokken, etc. 

 

Kenmerkend voor de Art Deco zijn de geometrische en hoekige vormen, de patronen en de uitgesproken, heldere kleuren. De stijl wordt vaak als een mengeling van verschillende stromingen gezien. Zo zie je kenmerken van het expressionisme (felle kleuren) en het kubisme (abstracte vormen) terug. Helemaal eclectisch dus!

 

Er zijn veel kunstenaars en architecten die je zowel tot de Art Deco als de Art Nouveau kunt rekenen. Een voorbeeld daarvan is René Lalique. Hij was een Franse edelsmid en glaskunstenaar. Een -wellicht bekender- voorbeeld is architect Hijman Louis de Jong van het Tuschinski Theater in Amsterdam. In dit gebouw zie je verschillende stijlen terug, waaronder de Art Nouveau, de Art Deco en de Amsterdamse School. 

 

Welke stijl spreekt jou het meest aan? Ga je voor het sierlijke en dromerige van de Art Nouveau? Of ga je toch voor het strakkere Art Deco?

 

(Mocht je nog vragen hebben na het lezen van deze blog, laat het ons dan vooral even weten via het contactformulier!)

Art Nouveau

Art Deco

Ook bij Koos Kurioos vind je items met Art Deco en Art Nouveau stijlkenmerken. Hieronder hebben we een paar pareltjes op een rij gezet. 

Veel shopplezier!